Sundhed uden recept

Bliv slank i supermarkedet

4. august 2013 Af Jerk W. Langer. Foto: All Over Press.
Spis sundere og tab dig samtidig i vægt. Læge Jerk W. Langer deler en stribe gode råd til, hvordan du via indkøbssedlen til supermarkedet og et par fornuftige overvejelser kommer et godt stykke ad vejen.
Kvinde der køber ind

11 gode råd: Sådan taber du dig og bliver slank på indkøbsturen

 • Skriv indkøbssedlen på forhånd, så du gennemtænker, hvad der er brug for, og undgår de planløse impulskøb. Da fyldes indkøbsvognen nærmest per automatik med flere sunde og færre usunde fødevarer. Ud over sundere indkøb sparer du penge, fordi du kan læse tilbudsavisen igennem.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
 • Spis friske sommervarer. Den behøver ikke stå på røde bøffer og grillpølser hele vejen, for sommeren er perfekt til at få fingrene i friske, farverige, saftige og velsmagende grøntsager, frugter og bær.
 • Er det pakket ind? Alt andet lige hører indpakkede fødevarer til den forarbejdede slags med flere tilsætningsstoffer. Selvfølgelig er der undtagelser, men reglen passer meget godt de fleste gange. Går du fortrinsvis efter naturlige fødevarer, og det synes jeg, at du bør gøre, så hold dig dette for øje.
 • De fleste basisfødevarer af ordentlig kvalitet står i supermarkedets yderkant. Især når vi har med store butikker at gøre. Igen er der ingen regel uden undtagelser, men prøv at se. Det passer ganske ofte.
 • Tjek indholdsdeklarationen. Når der er mange stoffer i fødevaren, som har meget lange navne og knap kan udtales, så vær på vagt. Kig efter sundere alternativer.
 • Vælg naturlige fødevarer om muligt. Gode ledeord er økologisk, friland, fuldkorn, vild og den slags, der indikerer, at der ikke er manipuleret for meget med fødevaren, herunder tilsat uhensigtsmæssige stoffer, eller anvendt unaturlig føde til dyrene.
 • Skær ned på de hurtige kulhydrater. Især kornprodukter samt sodavand, kager og slik, som er fyldt med sukker og stivelse, men drænet for kostfibre og næringsstoffer. Det er noget af det virkelig slemme i vores spisevaner, som fører til fedme, type 2-sukkersyge og blodpropper.
 • Med postevand som basisdrik går du aldrig galt i byen. Jo større dit væskebehov er, og det kan være højt om sommeren, desto vigtigere er det at holde sig til vand for at undgå en masse unødige kalorier.
 • Flydende kalorier såsom sodavand, vin, øl, juice og saft er slemme til at suse lige ind i blodet og videre ud på maven. Selv light-produkter kan forstyrre appetitreguleringen, så begræns også indtaget af dem.
 • Te og kaffe er helt i orden, men tilfører jo ofte varme.
 • Køb ind mæt. Undgå den klassiske fejl med at købe ind, mens sulten gnaver i maven. Så ryger fornuften og modstandskraften, hvorfor indkøbskurven fyldes med søde og fede madvarer, og du snupper en lokkende chokoladebar med i købet. Supermarkedet er designet til at fremme impulskøb. Der er en grund til, at slikket altid er placeret oppe ved kassen, hvor du står i kø.
 • Bær varerne. Du forbrænder ganske mange kalorier ved på turen rundt i supermarkedet at bære varerne i en kurv i stedet for at køre dem i indkøbsvognen.
 • Forbrænd endnu flere kalorier ved at bære poserne ud til bilen, som du har parkeret længst væk på p-pladsen.

 

Sponsoreret indhold