Sundhed uden recept

Find den bedste motion, og træn dig fri for stress

2. juli 2018 Af Jerk W. Langer. Foto: PantherMedia.
Fysisk aktivitet kan ofte hjælpe ofre for stress ud af den onde cirkel. Jerk W. Langer, guider dig til de bedste motionsformer.
Kvinde der dyrker yoga

Stadig flere lider af stress, viser den nye nationale Sundhedsprofil. Blandt kvinder angiver 29 procent at have et højt stressniveau. Og blandt de 16-24-årige kvinder er det helt galt, nemlig 40,5 procent, altså alarmerende 4 ud af 10. Mænd ligger lavere. Blot i perioden fra 2010 til 2017 er andelen af personer med et højt stressniveau steget med 4,3 procent.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Du stresser, når kravene fra omgivelserne overstiger din formåen. Når du har for travlt og ikke kobler fra, men konstant er på computer og smartphone. Når du har for mange bolde i luften. Når du ikke har tid til at være dig selv og få reflekteret over dagens hændelser og indtryk. Når du bare ikke trives i hverdagen.

Stress forsvinder ikke bare af sig selv, og der er ingen let løsning på stressproblematikken. Grundlæggende må man bryde den onde cirkel og igen skabe det nødvendige overskud til at få has på de faktorer, der ligger bag stressen. Her oplever jeg ofte, at fysisk aktivitet kan være en hjælp til at komme ud af den onde spiral. Ikke i form af pligttræning, men som lysttræning.

Al træning er som udgangspunkt alletiders hjælp mod stress. Om du vil træne alene og få ro i hjernen, eller omvendt har det bedre sammen med gode kolleger og venner, afgør du helt selv.

Alligevel er dit stress-niveau ofte afgørende for, hvilken træningsform jeg som udgangspunkt anbefaler. Ellers risikerer du i værste fald at gøre ondt værre. Under stress danner kroppen nemlig de samme hormoner som ved hårdere træning, og det kan for nogle være en dårlig kombination, der risikerer at overbelaste systemet.

Sådan kan du træne dig fri for stress:

Ved svær stress

Prøv gang, yoga, meditation og mindfulness. Du skal have ro og komme ned i tempo. I forvejen banker hjertet løs, og kroppen gennemstrømmes af stresshormoner, så hård træning risikerer at forværre symptomerne. Du mærker effekten med det samme, så når akut stress truer, kan du eksempelvis meditere kroppen til ro.

Gang er fabelagtig mod svær stress. Du kan gøre det når som helst og hvor som helst. Som tiltrængt alenetid eller til at vende situationen med en god veninde. Du kommer udenfor og får humørløftende lys. Lad mobilen blive hjemme. Som bonus forbrænder rask gang mange fedtkalorier, hvis du er tilbøjelig til at trøstespise.

Ved moderat stress

Prøv svømning, løb, cykling, crosstrainer, trappemaskine, romaskine og tilsvarende. Svømning anbefaler jeg ofte, fordi kombinationen af vandets blødgørende egenskaber og musklernes arbejde giver dig en effektiv afstressende rytmisk massage.

Konditionstræningens rytmiske, gentagne bevægelser på en længere tur virker meditative, så du vender blikket indad og lader tankerne flyde frit. Pas på med at give den for meget gas, for nogle stresser mere af de mange hormoner, som hård træning udløser.

Ved let stress

Tennis, karate, styrketræning og tilsvarende med slag og aktion er gode valg. Du kommer af med frustrationer og negativ energi. Træningen fungerer som ventil til at slippe af med lettere stress og irritation.

Vi ved ikke så meget om, hvorvidt styrketræning dulmer stress, men mange melder alligevel, at det hjælper, så lad det komme an på en prøve. Det stresser i hvert fald ikke.

Sponsoreret indhold