Sundhed uden recept

Hjælp til at droppe smøgerne

13. marts Af Jerk W. Langer. Foto: Shutterstock.
Ønsker du at droppe smøgerne én gang for alle? Hvis ja, så læs endelig videre.
Kvinde knækker cigaret over

Har du selv lagt cigaretterne på hylden, eller kender du én, som er lykkedes hermed, så glæd dig over en enorm helbredsgevinst både på kort og langt sigt. Man får lugtesans og smag tilbage, og føler mere energi, når kroppen kan optage mere ilt i vejrtrækningen.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Risikoen for en blodprop begynder at falde allerede efter 24 timer og fortsætter så med at droppe i måneder og år efter rygestoppet. 2 år senere er blodpropfaren halveret, og efter 10 år er den lige så lav som hos en aldrig-ryger.

Kræftrisikoen falder også, men er mere standhaftig. Efter fem år er faren for flere kræftformer halveret, og efter 10-15 år rammer lungekræft markant mindre. Men det tager mange år, før kræft­faren er nede på noget, der ligner niveauet hos en aldrig-ryger.

Hver femte ryger

Statistikken taler heldigvis for, at du ikke selv ryger. Men rygning berører alligevel os alle, da groft set hver femte dansker stadigvæk ryger, ligesom andre anvender røgfrie nikotinprodukter såsom snus eller pulser på e-cigaretter. De barske kendsgerninger er endda, at antallet af yngre rygere er steget et par procent ifølge den seneste opgørelse.

Det, synes jeg, er meget trist, og ­stigningen sker endda på trods af, at prisen er sat i vejret, pakkerne gjort ­kedelige at se på, samt skal gemmes væk bag disken i butikken. Selv tror jeg, at al den flot fotograferede rygning i biograffilm og tv-serier ubevidst ­overbeviser unge om, at det er sejt at ryge.

I denne uge ser vi på, hvordan du kan hjælpe et familiemedlem, en nær ven eller en god kollega til at stoppe med at ryge. Eller selvfølgelig selv gøre et forsøg, hvis du er ryger. Det fortryder man aldrig.

Gode råd:

Vær klar

 • En pludselig indskydelse mislykkes altid. Forbered dig grundigt ved gennem en periode at udvikle den rigtige motivation, indtil du fornemmer og føler, at nu vil du altså stoppe.
 • Når tanken er modnet, vælger du en stopdato 2-4 uger fremme, så du kan gøre dig helt klar. ­Datoen må ikke rumme unødigt stress eller fristelser såsom eksamen, familiefest eller lignende.
 • I en uge fører du dagbog over, hvornår og hvorfor du ryger. Overvej hvad du i hver enkelt situation kan gøre for ikke at tænde en cigaret.
 • Opstil en liste over alle de mange fordele og gevinster, som et stop giver dig. Læs hyppigt ­listen igennem, inden du tænder en cigaret.
 • Fortæl familie, venner og kolleger, at du vil stoppe. Bed omgivelserne om ikke at presse dig unødigt ved at ryge nær dig.
 • Før stopdatoen trappes forbruget ned ved at droppe de overflødige cigaretter, som du egentlig ikke føler trang til, men blot ryger pr. automatik. Hold dig beskæftiget og afledt, så du ikke forfalder til at snuppe en cigaret af ren vane.
 • Overvej om plaster, tygge­gummi eller andre nikotinprodukter kan være en hjælp under rygestoppet, måske allerede i perioden op til stopdatoen.

Så er det slut

 • På stopdatoen stopper du helt. Du kan ikke nøjes med at trappe ned eller kun ryge om aftenen.
 • Det er helt forbudt at have tobak i hjemmet eller på arbejde.
 • Fjern tobakslugten i tøj, sengetøj og gardiner. Ud med askebæger, tændstikker og lighter, der får dig til at tænke på at ryge.
 • Pas på trigger-situationer, som refleksmæssigt lokker dig til at ryge såsom kaffepause, telefonsnak eller tv-kigning.
 • En rask tur til bens eller på cykel dæmper det værste, når rygetrangen bliver meget stærk.
 • Det er svært at holde op, så beløn dig selv hen ad vejen med en gave. Det fortjener du.

Aldrig mere

 • Din største motivation til aldrig at starte igen er at tænke tilbage på, hvordan du havde det, dengang smøger var en del af dit liv. Når du vågnede op med slim i luftvejene og hostede kraftigt. Lugtesansen var nedsat, og konditionen elendig hver gang du blev udfordret det mindste.
 • Sammenlign med den fremtid, der venter dig med store forbedringer på alle områder. Gider du virkelig leve dit liv med alle skavankerne fra tidligere? Vil du ikke hellere leve livet fuldt ud – og længere?

Sponsoreret indhold