Sundhed uden recept

Hjernetræning i ferien

30. juli 2017 Af Jerk W. Langer.
Foto: Colourbox.
Netop om sommeren har du alle muligheder for at lade hjernebatterierne op, så de bliver endnu stærkere og mere udholdende. Jerk W. Langer giver tips til at sætte gang i hjernen på en måde, der udnytter sommerens muligheder maksimalt. Læs hans gode eksempler på hjernetræning her.
Kvinde der koncentrerer sig

Sommeren er i fuld gang, og for mange af os skal der slappes af både fysisk og mentalt – sådan tænker en del i hvert fald. Jeg har nu en anden indstilling, som bygger på ny viden om, hvordan vi kan danne nye hjerneceller hele livet og dermed give tankevirksomhed, hukommelse og stresshåndtering meget bedre vilkår. Altså såfremt de små grå plejes med omhu.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Frem med krysogtværsen

”Use it or loose it”, siger amerikanerne, fordi hjernen skal bruges. Akkurat som musklerne skal hjernen også trænes for at bevare styrken. Især er det væsentligt at bruge de små grå på nye måder, som du ikke er vant til – i stedet for at tænke i de samme mønstre og på den automatiske måde, som vi tit gør i hverdagen.

Netop i ferien kan du fokusere på områder, som du ikke arbejder med normalt. Så brug timer på at læse avis, slappe af på drømmesengen med krydsogtværs og sudoko samt se de seriøse tv-udsendelser om samfundsdebat og kulturliv, som du ellers kun sjældent når.

Motioner også dagligt hjernen ved at huske detaljer, som du ikke har tænkt på i årevis. Her er nogle forslag:

  • Genkald 10 detaljer fra din første skoledag.

  • Find så mange ord som muligt, der begynder med bogstavet A. Arbejd dig op gennem alfabetet dag for dag.

  • Husk så mange genstande eller personer fra en bestemt kategori som muligt på et minut. Kategorien kan eksempelvis være danske statsministre, hovedstæder, berømte forskere eller frugter.

  • Nævn 15 vigtige punkter i din tilværelse den 11. september 2001 – dagen for terrorangrebet på blandt andet World Trade Center. Det kan for eksempel være, hvor du boede, hvem der var dine nærmeste venner, hvad du foretog dig i fritiden og tilsvarende. Prøv herefter med andre mærkedatoer.

Ud i naturen

Ny forskning viser, at regelmæssig fysisk træning giver hjernen ekstra kræfter ved at opbygge nye hjerneceller samt danne flere forbindelser mellem hjernecellerne.

Det har forskere set på hjernescanninger af mennesker, der gennem tre måneder trænede moderat. Ikke mindre end 16 procent større blev hippocampus, som er et vigtigt hjernecenter for hukommelse og indlæring samt for evnen til at håndtere stress.

Formentlig afgiver de arbejdende muskler signalstoffer, som også virker i hjernen.

Så bedre hukommelse er endnu en god grund til, at du hver dag går en rask tur langs stranden, cykler i skoven, svømmer i havet, ordner haven, klipper hækken, hugger brænde og alt det andet, som du har tid til lige nu.

Besøg fiskehandleren

I sommerlandet har vi tid til at få ordentlige råvarer på spisebordet. Tag cyklen ned til havnen og hent friske fisk af ordentlig kvalitet.

Fisk er forskningens bedste bud på hjernemad. Ikke mindre end 20 procent af fedtstofferne i din hjerne udgøres af omega-3 fedtsyrerne, især fiskeolien DHA.

De anvendes dels til at opbygge den tynde membran rundt om hver hjernecelle, dels til at danne aktive signalstoffer, som hjernecellerne kommunikerer indbyrdes med.

De samme omega-3 finder du i hørfrøolie, rapsolie, nødder og mandler, grønne bladgrøntsager samt i kød fra frilandskvæg og æg fra fritgående høns.

Som bonus løfter fiskeolier også humøret og styrker hukommelsen.

Sponsoreret indhold