Sundhed uden recept

Kaffe og giftstof

6. september Af Jerk W. Langer.
Foto: Shutterstock.
Hvad er akrylamid, og hvorfor bør du vide det? Læge Jerk W. Langer forsøger at give dig svaret her.
Kvinde med en kop kaffe

Kære Jerk

Der er meget godt at sige om kaffe, og du fortalte i nummer 29, at den måske nedsætter tendensen til galdesten.

Men hvad med stoffet akrylamid, der findes i kaffe og ikke er godt for kroppen?

- Kurt

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Kære Kurt

Akrylamid dannes, når man tilbereder kulhydratrige fødevarer såsom brød, kiks, chips, stegte kartofler, morgenmadsprodukter og mange flere ved temperaturer over 120 grader celsius, og især når den overstiger 170 grader. Stoffet findes også i blandt andet kaffe og havregryn, men ikke i kogte og ubehandlede fødevarer. Ofte findes akrylamid i fødevarer med en sprød, brun overflade. Pomfritter er en stor synder, og jo mørkere og mere sprøde de er, desto mere akrylamid indeholder de.

Der er en mistanke om, at akrylamid kan være kræftfremkaldende – især fra dyreforsøg, mens den eventuelle risiko hos mennesker ikke er afklaret.

Man kan begrænse indtaget af akrylamid ved at undgå at tørstege, grille og friturestege sin mad samt lade være med at spise branket og brændt mad. Kaffe og havregryn tror jeg ikke er det store problem samlet set, for de har begge mange sundhedsfordele. Selv drikker jeg selv en hel del kaffe.

Meget forskning peger på helbredsgevinster ved kaffe, herunder lavere risiko for type 2-diabetes, Alzheimer, Parkinson og hjertekarsygdomme samt endda længere levetid. Dog skal man aldrig drikke kaffe med det formål at blive sund. Her er det meget bedre at snuppe en time i træningscentret og spise en gulerod!

- Mange hilsner Jerk W. Langer

Jerk W. Langer

Sponsoreret indhold