Kaffe og giftstof

Kære Jerk
Der er meget godt at sige om kaffe, og du fortalte i nummer 29, at den måske nedsætter tendensen til galdesten.
Men hvad med stoffet akrylamid, der findes i kaffe og ikke er godt for kroppen?
- Kurt

Kaffe mod galdesten
Kære Kurt
Akrylamid dannes, når man tilbereder kulhydratrige fødevarer såsom brød, kiks, chips, stegte kartofler, morgenmadsprodukter og mange flere ved temperaturer over 120 grader celsius, og især når den overstiger 170 grader. Stoffet findes også i blandt andet kaffe og havregryn, men ikke i kogte og ubehandlede fødevarer. Ofte findes akrylamid i fødevarer med en sprød, brun overflade. Pomfritter er en stor synder, og jo mørkere og mere sprøde de er, desto mere akrylamid indeholder de.
Der er en mistanke om, at akrylamid kan være kræftfremkaldende – især fra dyreforsøg, mens den eventuelle risiko hos mennesker ikke er afklaret.
Man kan begrænse indtaget af akrylamid ved at undgå at tørstege, grille og friturestege sin mad samt lade være med at spise branket og brændt mad. Kaffe og havregryn tror jeg ikke er det store problem samlet set, for de har begge mange sundhedsfordele. Selv drikker jeg selv en hel del kaffe.
Meget forskning peger på helbredsgevinster ved kaffe, herunder lavere risiko for type 2-diabetes, Alzheimer, Parkinson og hjertekarsygdomme samt endda længere levetid. Dog skal man aldrig drikke kaffe med det formål at blive sund. Her er det meget bedre at snuppe en time i træningscentret og spise en gulerod!
- Mange hilsner Jerk W. Langer


Koffein-junkie? Vågen uden kaffe
Flere svar

Er bagte hvidløg sunde?

5 ting der sker i kroppen, når der bliver helt stille

Fik galdesten trods kaffe

5 ting der sker i kroppen, når du passer børnebørn

Hvad er negative kalorier?

14 år ekstra: Lev længere med sunde vaner

5 ting der sker i kroppen, når du er bloddonor
