Sundhed uden recept

Kost og kolesterol

5. april Af Jerk W. Langer.
Foto: Shutterstock.
En læser vil vide, om man kan tage omega-3 ved for højt kolesterol. Læge Jerk W. Langer giver sit bud på de bedste fødevarer for kolesteroltallet.
En kurv med grøntsager

Kære Jerk

Kan man tage omega-3 ved for højt kolesterol?

Når jeg spørger egen læge, siger han nej, altså at jeg ikke skal tage omega-3 kapsler.

- Karen

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Kære Karen

Det spørgsmål får jeg ofte, fordi fiskeolietilskud anvendes af mange for at forebygge hjertekarsygdomme, og fordi vi alle kender udtrykket om, at fisk er gode for hjertet. Omega-3 sænker ikke kolesterol. Måske er der en let LDL-øgende effekt, der jo er det skadelige kolesterol, mens det gode HDL måske også stiger.

Det er svært at afgøre, om det i sidste ende er godt eller dårligt. Men min opfattelse er, at man ikke opnår nogen nytte på kolesteroltallet af at tage fiskeolietilskud. Derimod nedsætter fiskeolietilskud blodets indhold af triglycerider, som er en anden type fedtstoffer i blodet. Når triglyceriderne er forhøjede, eksempelvis hos en diabetiker, kan fiskeolie være et udmærket supplement.

Det er altid fornuftigt at spise rigtige fisk ganske ofte. Dels på grund af de mange sunde indholdsstoffer i fisk, dels fordi fiskemåltidet ofte erstatter noget kolesterolforhøjende såsom fede kødretter.

Det bedste, du kan spise for kolesteroltallet, er kostfibre, som du får i fuldkornsprodukter samt hele spektret af grove grøntsager, bønner, linser, ærter, kerner, frø, nødder, svampe og anden plantemad.

- Mange hilsner Jerk W. Langer

Jerk W. Langer

Sponsoreret indhold