Sundhed uden recept

Madtrang: Når gravide spiser besynderligt

25. marts Af Jerk W. Langer.
Foto: Shutterstock.
Mange gravide kvinder oplever en ustyrlig og besynderlig trang til bestemte fødevarer under deres graviditet. I svære tilfælde opstår det såkaldte pica-syndrom, som er trangen til at spise noget, der slet ikke er mad. Læs mere om denne madtrang her.
Gravid kvinde spiser pickles

Masser af syltede agurker, skumbananer i håndfulde, salsa direkte fra glasset, litervis af rød saftevand, romkugler med chokoladekrymmel, pizza fyldt med auberginer, ostemadder med sure pickles, chokopops i overflod eller fedtkanten fra en steak. Mange gravide kender til den ustyrlige og for andre helt uforståelige lyst til at spise noget besynderligt. Partneren har bare at komme afsted med det samme for at få det indkøbt.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Trangen kan rette sig mod næsten enhver spiselig ting, også noget som man før graviditeten aldrig drømte om at sætte tænderne i. Is, krydret mad og syltede agurker er rimelig tilforladelige, men trangen kan godt ligge meget langt fra normale spisevaner. Det pudsige er, at man efter fødslen så knap kan udholde synet af det.

Trang til sand og cigaretskod

I svære tilfælde opstår det såkaldte pica-syndrom, som er en sygelig trang til at spise noget, der slet ikke er mad. Det kan være jord, sand, aske, maling, ler, vaskepulver, tandpasta, kaffegrums, cigaretskod eller træ. Ser du én gravid med tegn på pica, skal vedkommende tale med læge eller jordemoder. Sværere pica er heldigvis sjældent, og hos langt de fleste forbliver graviditetens besynderlige spisevaner netop en besynderlighed, der ikke truer helbredet, men som du af ernæringsmæssige grunde selvfølgelig bør holde en smule hånd i hanke med.

Ukendt årsag

Baggrunden for de besynderlige spisevaner forstår vi grundlæggende ikke. En populær forklaring er, at man mangler bestemte næringsstoffer, og at den pågældende fødevare afspejler dette. Eksempelvis at en ustyrlig trang til chokolade skyldes mangel på B-vitaminer.

Men der er ingen videnskabelig dokumentation herfor, og var forklaringen så simpel, tænker jeg, at gravide oftere ville spise broccoli og spinat i stedet for chokolade og is, fordi grøntsagerne indeholder mange flere vigtige næringsstoffer.

Kun teorier

Vi skal nok snarere lede efter forklaringen i de hormonale ændringer, som sker i kroppen under svangerskabet. Måske påvirker hormonerne den gravides lugtesans og smagssans, således at maden opleves anderledes, og det mærkværdige og endda bizarre fødevalg netop da føles rigtigt og naturligt for den vordende mor. Men som sagt er det kun teorier, og på bundlinjen har vi stadigvæk ikke nogen fornuftig forklaring på, at mange gravide spiser mere eller mindre mærkeligt.

Sådan tackler du de sære madvaner:

  • Tag særheden med et smil, for de fleste madlængsler er mere kuriøse end helbredsmæssigt betydende, og du kan sædvanligvis selv styre situationen, så den ikke går over gevind.
  • Nogle madlængsler er sunde såsom trang til tomater, dåseananas eller grapefrugt, og så er der ingen skade sket. Nogle af dem kan endda med fordel holdes ved lige efter fødslen.
  • God støtte fra din partner er vigtigt. Undgå, at de uundgåelige følelsesmæssige toppe og dale under graviditeten tvinger dig ud i køkkenet efter mad, når du i virkeligheden har mere brug for et kram.
  • Hold et vågent øje med eventuelle særlige spisetendenser og tal med læge eller jordemoder, hvis du bliver bekymret for, om de truer din og barnets ernæringstilstand.
  • Det kan hjælpe at spise morgenmad, da sult ellers forstærker trangen.
  • Går din lyst i retning af den usunde boldgade, så prøv at finde sundere alternativer, der på samme tid dækker madtrangen samt giver dig sunde næringsstoffer. Er du blevet tosset med is, så er fedtfattig yoghurtis en bedre løsning.

Sponsoreret indhold