Sundhed uden recept

Rammer især kvinder: Slip for blærebetændelse

6. november Af Jerk W. Langer.
Foto: Shutterstock.
Blærebetændelse kan være smertefuldt og generende. Læs videre for at finde ud af, hvordan du kan undgå det.
Kvinde drikker tranebærjuice

En kvinde er mere udsat for ­blærebetændelse end en mand, fordi hendes urinrør er betydeligt kortere, nemlig kun omkring 4 centimeter sammenlignet med mandens cirka 20 centimeter. Derfor trænger bakterierne meget lettere op til hendes urinblære.

Drenge og mænd får sjældent en urinvejsinfektion, medmindre der er noget anatomisk galt i urinvejene. Kvinder under 30 år og over 60 år er særligt udsatte.

Skal tisse hele tiden

Som regel er symptomerne ikke til at tage fejl af, og du stiller selv diagnosen: Blæren føles ikke tom, du skal hele tiden tisse, men det svier og gør ondt. Urinen bliver uklar og lugter dårligt. I mere alvorlige tilfælde er urinen blodig og ledsages af feber og kulderystelser.

Akut infektion

Ukompliceret blærebetændelse går gerne over af sig selv på et par uger, så det er i orden at se tiden lidt an. Men varer symptomerne ved, bør du søge læge.

Ved sværere akut infektion med kraftige symptomer er antibiotika bedst, også for at sikre, at infektionen ikke spredes til nyrerne. En enkelt dosis medicin er almindeligvis nok.

Over 400.000 danskere får hvert år antibiotika for urinvejsinfektioner, hvoraf langt hovedparten er kvinder. Så der er meget at vinde ved selv at prøve at forebygge.

Forebyg blærebetændelse:

  • Bakterier har sværere ved at få fodfæste, når du tømmer blæren regelmæssigt. Drik hyppigt og rigeligt, gerne 2 liter i løbet af dagen, så du tisser ofte og skyller bakterierne ud. Al væske tæller med, inklusive kaffe og te, men hovedparten bør være postevand.
  • Tranebær indeholder stoffer, der hindrer bakterier i at klæbe sig fast på urinvejenes slimhinde. Ifølge nogle kliniske studier kan tranebærsaft være med til at forebygge tilbagevendende blærebetændelser, men andre studier kan ikke påvise effekt, så man må prøve sig frem med et glas saft flere gange dagligt, og det tæller med i det samlede væskeindtag. Du kan også få kapsler med tranebær.
  • Når du føler tissetrang, skal du ikke holde igen. Få tømt blæren helt, så tilbageværende urin ikke danner grobund for bakterier. Rejs dig eventuelt op, gå lidt omkring, og sæt dig så på toilettet igen.
  • Vask dig dagligt med vand og brug eventuelt sæbe beregnet til intimbrug og uden parfume. Skift håndklæder ofte, og bind når de er fugtige.
  • Lad vandet før og efter samleje samt efter svømmetur og karbad. Vask dig både før og efter sex.
  • Tør dig i retning fortil mod bagtil efter toiletbesøg for at undgå at overføre tarmbakterier til urinvejene. Ens egne tarmbakterier er ofte årsag til blærebetændelse.
  • I overgangsalderen falder produktionen af mælkesyre i skedens mikroflora, hvilket øger infektionsrisikoen. Lokalbehandling med østrogen kan være en mulighed sammen med lægen. Eller forsøg selv denne kur: Første aften opsættes en Canesten-stikpille, der blandt andet indeholder mælkesyre, som gør miljøet surt. Næste aften opsættes en stikpille med mælkesyrebakterier. Fortsæt hermed på skift i samlet otte dage.
  • Efter overgangsalderen stiger risikoen for slimhindeskader og irritation i forbindelse med sex. Har du meget tørre og generende slimhinder, så tal med lægen om vaginal østrogenbehandling for at gøre slimhinderne tykkere og mere modstandsdygtige over for rifter og bakterier.
  • Overvej en ny prævention, hvis du anvender den klassiske kobberspiral, der kan påvirke pH-værdien i skeden.
  • En ældre metode mod tilbagevendende blærebetændelse er at ændre urinens pH-værdi. Først drikker du grapejuice, appelsinjuice, eller tager høje doser C-vitaminer omkring 1.000 milligram dagligt i to uger. Herefter følger to uger, hvor urinen gøres basisk ved hjælp af bikarbonat som pulver, eksempelvis Natron fra Dr. Oetker. Opløs en halv teskefuld i et glas vand. Denne metode er anekdotisk og ikke understøttet af kliniske studier.

Sponsoreret indhold