Sundhed uden recept

Rødbeder og blodtryk: Hvad med syltede rødbeder?

23. oktober Af Jerk W. Langer. Foto: Shutterstock.
Foto: Shutterstock.
Kan syltede rødbeder sænke blodtrykket? Det spørgsmål forsøger læge Jerk W. Langer at besvare her.
En rødbede

Kære Jerk

Du har fortalt, at rødbeder kan være med til at sænke et blodtryk, der er blevet for højt. Men hvordan forholder det sig med et glas syltede rødbeder.

Kan de også få blodtrykket ned? Eller hører det under begrebet skodmad?

- Janni

Kære Janni

Syltede rødbeder er efter min mening et udmærket valg.

Rødbeder kan reducere blodtrykket på grund af deres høje indhold af nitrater, som omdannes til nitrogenoxid i kroppen, hvilket hjælper med at udvide blodkarrene og forbedre blodgennemstrømningen, og dermed reducere blodtrykket.

Syltede rødbeder indeholder også nitrater, selv om nitratindholdet måske kan være lavere sammenlignet med friske rødbeder på grund af syltningsprocessen. Desuden tilsættes der ofte sukker og salt i syltede rødbeder, hvilket teoretisk set kan modvirke den blodtrykssænkende virkning.

Hvis du specifikt ønsker at sænke dit blodtryk, vil friske rødbeder eller koncentreret rødbedesaft nok være det mest optimale valg. Men syltede rødbeder er klart bedre end ingenting, og så smager de jo også dejligt.

- Mange hilsner Jerk W. Langer

Jerk W. Langer

Sponsoreret indhold