Sundhed uden recept

Sådan undgår I køresyge

9. august 2019 Af Jerk. W. Langer. Foto: PantherMedia.
Er du selv eller børnene først blevet ramt af køresyge, kan det være svært at lindre. Læge Jerk W. Langer giver her sine bedste råd mod køresyge.
Børn i bil

Transportsyge er det overordnede navn for køresyge, søsyge og luftsyge. Samt også rumsyge, såfremt du en dag skulle få chancen.

Vi ved alle, hvordan det føles: Først bliver man utilpas, søvnig og får kvalme. Sværere anfald kan udløse kraftig hovedpine, bleghed, koldsved og opkastning.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Transportsyge opstår, fordi ligevægtssansen i det indre øre og synssansen i øjnene ikke sender de samme beskeder til hjernen. Tænk på situationen, når du surfer på smartphonen siddende på bilens bagsæde. Øjnene er fæstnet på telefonskærmen og fornemmer ikke, at noget bevæger sig. Ligevægtsansen mærker derimod, at kroppen følger bilens bevægelser. Den konflikt mellem de to sanser skaber kaos i hjernen og fremkalder transportsyge. Mekanismen er den samme, hvis du sidder i en kahyt eller i et fly.

Børn rammes oftere af køresyge

Transportsyge kan også opstå, hvis hovedet bevæger sig mange gange og pludseligt under kørslen. Derfor rammes børn oftere. De sidder ikke stille, men skifter hele tiden stilling og kigger snart den ene vej, snart den anden, så hovedet konstant udfører disse hurtige ryk. Fra bagsædet er man mere tilbøjelig til at se ud ad sideruderne og bevæger derfor hele tiden hovedet i små ryk.

Tilbøjeligheden aftager med alderen, ligesom risikoen falder, når du gentagne gange udsætter dig for det, der gør dig dårlig. Altså bliver søstærk.

De bedste råd til at undgå køresyge

Er du først blevet transportsyg, er det svært at lindre. Så det gælder om at forebygge:

  • Under bilkørsel skal du se fremad i bilens køreretning og sid helst på forsædet som voksen. På en båd retter du blikket mod horisonten.
  • Lad være med at læse, tjekke mobil eller se film på laptoppen.
  • Hold hovedet stille ved at læne dig tilbage mod sædets nakkestøtte.
  • Frisk luft gør dig bedre tilpas, så rul vinduet ned i bilen eller gå ud på færgens soldæk.
  • Pauser undervejs på bilturen hjælper. Så kom ud af bilen med jævne mellemrum, gå lidt omkring, få frisk luft og tænk på noget andet.
  • Tobaksrøg og dårlig luft forværrer tendensen.
  • Alene frygten for transportsyge kan være nok. Nogle mærker de første symptomer, inden de har taget plads i bilen. Det er psykisk betinget, så har du børn med tendens til køresyge, skal du ikke lægge brækposen frem på forhånd, for så skal det nok gå galt. Afled i stedet opmærksomheden.
  • Kør ikke på tom mave, men spis et let måltid inden turen. Maven er mere følsom, når den er tom eller helt fyldt op.
  • Kosttilskud med ingefær kan hjælpe, sådan som det engang blev testet på matroser på skoleskibet Danmark. Også norske turister på hvaltur havde i en afprøvning gavn af ingefær. Indtag ingefær-tabletter en til to timer før afrejse. De hjælper dog næppe, hvis du fortsætter med at kigge ned i mobilen under turen.
  • Overvej i sværere tilfælde forebyggende medicin, nemlig et plaster med stoffet hyoscin, der placeres på huden bag øret mindst fem timer før afrejse. Det virker i tre døgn og fås i håndkøb på apoteket. En anden mulighed er tabletter med antihistaminer. Tal med lægen eller apoteket.

Sponsoreret indhold