Sundhed uden recept

Sorte pletter for øjnene

29. maj Af Jerk W. Langer.
Foto: Shutterstock.
Har du oplevet at have små sorte pletter for øjnene? Læge Jerk W. Langer fortæller her, hvad det betyder.
Kvinde står på en strand

Kære Jerk

Jeg har små sorte pletter for øjnene, der flytter sig med rundt, når jeg bevæger øjnene. Især når jeg ser mod noget lyst.

- Bente

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Kære Bente

De sorte fluer, som man også kalder dem, er små urenheder i glaslegemet, altså den gelagtige masse i øjets indre der ligger foran nethinden med vores syn. Du beskriver fint, hvordan man ser dem som sorte pletter, der bevæger sig rundt i synsfeltet, når man kigger mod en lys væg eller den blå himmel.

Det er umuligt at holde blikket fæstnet på dem, da de ved den mindste bevægelse flytter sig rundt. Du kan ikke fjerne dem ved at blinke. Næppe ret mange af os undgår med tiden at have nogle af dem.

Du kan lige så godt glemme dem, for du kan hverken gøre fra eller til. Heldigvis er tilstanden ufarlig, selv om det kan genere, hvis man ikke kan abstrahere fra de sorte pletter. Kun hvis de er meget store eller forstyrrer læsesynet, kan øjenlægen overveje at fjerne dem med laser.

Har du en følelse af at se gennem vand, eller kommer der en skygge i synsfeltet, kan det være nethindeløsning, som straks skal lægebehandles.

- Mange hilsner Jerk W. Langer

Jerk W. Langer

Sponsoreret indhold