Undgå influenza med vaccine

Det er snart sæson for influenza, hvor du risikerer at måtte tilbringe fire til fem dage i sengen med høj feber, kulderystelser, kraftig hovedpine, øjensmerter, ømme muskler og led samt hæshed, tør hoste og utilpashed. Det klarer du, hvis du i øvrigt er sund og rask, men for danskere med blandt andet kronisk sygdom kan infektionen være alvorlig og i værste fald livstruende.
Skal du vaccineres mod influenza
Jeg anbefaler derfor, at du bliver vaccineret imod influenza, såfremt du er i en af de risikogrupper, der er nævnt nedenfor. Formålet med vaccinationen er primært at undgå komplikationer som lungebetændelse, der kan være livstruende, hvis man i forvejen er svag. Hvert år dør i størrelsesordenen 1-2.000 personer, fordi andre sygdomme har gjort dem mere sårbare for komplikationer til influenza.

Farlig influenza rammer landet snart
Efter vaccination varer det to til tre uger, før modstandskraften er opbygget, og den holder de følgende seks til 12 måneder. Vaccinen giver dog ikke 100 procents beskyttelse, så det er stadig vigtigt at tænke på din almene modstandskraft.
Vaccination eller ej bør du altid selv gøre en indsats for at optimere modstandskraften samt tage forholdsregler mod smitte. De samme tiltag beskytter også mod forkølelse, ondt i halsen og andre af de luftvejsinfektioner, som plager os i vinterhalvåret.
13 gode råd mod smitte:
- Håndvask med varmt vand og sæbe er dit bedste forsvar. Vask hænder efter kontakt med potentielle smittebærere, samt når du har rørt ved dørhåndtag, keyboards, telefoner, trappegelænder, mønter og andre typiske smitteveje, som mange mennesker har kontakt med.
- Vask børnenes hænder hyppigt.
- Stik ikke konstant fingrene i øjne, næse og mund, for det kan føre virus ind i kroppen.
- En influenzaramt smitter især inden for en meter, så hold god afstand ved host og nys.
- Bær, grøntsager, frugt, krydderier og krydderurter optimerer immunforsvaret. Gå især efter dem med kraftige farver, tyk skræl og stor overflade, som giver dig flest beskyttende stoffer.
- Stress svækker modstandskraften.
- Det samme gør dårlig søvn, både for kort nattesøvn og søvn med mange forstyrrelser.
- Godt humør og et lyst sind gør det lettere at slippe gennem vinteren uden influenza. I et forsøg, hvor raske personer blev udsat for forkølelses- eller influenzavirus, blev mennesker med et positivt syn på tilværelsen sjældnere smittet.
- Drik rigeligt med almindeligt vand, så slimhinden i næsen bedre kan fange virus, før de gør skade.
- Bevægelse i dagligdagen sænker sårbarheden over for luftvejsinfektioner som influenza. Det er endnu en god grund til at komme udenfor, så du samtidig får lys, der bekæmper vintertrætheden.
- D-vitamin styrker modstandskraften mod luftvejsinfektioner. Spiser du ikke fed fisk flere gange om ugen, kan du tage et dagligt tilskud på 20-25 mikrogram hen over vinteren.
- Dråber med echinacea synes at reducere faren for komplikationer til øvre luftvejsinfektioner.
- Aktiv og passiv rygning gør luftvejene mere sårbare over for virus som influenza.

Derfor skal du huske at spise, når du har influenza
Risikogrupperne:
Du har særlig risiko for komplikationer ved influenza, hvis du:
- Er fyldt 65 år.
- Har en kronisk sygdom som astma, KOL eller diabetes type 1 eller 2.
- Har svækket immunforsvar.
- Har dårlig vejrtrækning på grund af muskelsvækkelse.
- Har kronisk lever- eller nyresvigt.
- Har andre sygdomme, hvor influenza ifølge lægen udgør en særlig sundhedsrisiko.
- Er svært overvægtig.
- Er gravid efter 12. uge.
Ingen vaccine til raske
Hvad med alle dem, der ikke tilhører de ovennævnte risikogrupper? Bør de alligevel blive vaccineret, sådan som det ofte tilbydes på arbejdspladsen, eller ved selv at betale for stikket?
For i øvrigt raske mennesker er influenzavaccinen ikke meget værd. En samlet analyse af de videnskabelige afprøvninger foretaget på Cochrane Collaboration fastslår, at 71 personer skal vaccineres, før en enkelt undgår influenza. Vaccination reducerer ikke antallet af hospitalsindlæggelser og mindsker heller ikke sygefraværet.
Vaccinen er sikker for gravide
Gravide, der er mere end 12 uger henne, anbefales også vaccination, da infektionen ellers i værste fald kan føre til abort eller for tidlig fødsel.
Statens Serum Institut har fulgt en større gruppe kvinder, der blev vaccineret under svangerskabet, og konkluderer, at influenzavaccination under graviditeten er sikker for både barn og mor.

Vaccine: Får man flere bivirkninger, hvis man har et godt immunforsvar?
Flere svar

Tilskud til lindring af smerter i knæet

5 ting der sker i kroppen, når det er fuldmåne

Løb eller hike: Hvad skal man vælge?

Afliv mynterne og få sandhederne om synet

Kosttilskud til søvnen: Sov godt hele natten

Er bagte hvidløg sunde?

5 ting der sker i kroppen, når der bliver helt stille
