Sundhed uden recept

Test dig selv: Drikker du for meget alkohol?

30. september 2018 Af Jerk W. Langer. Foto: Panthermedia.
Et glas vin om aftenen er bestemt ikke af vejen, men typisk tager det ene glas det andet. Og det tredje… Her kan du teste dig selv og se, om du drikker for meget, samt få gode råd fra læge Jerk W. Langer, hvis du ønsker at trappe ned i dit alkoholforbrug.
Kvinde med et glas rødvin

Mange ved, at en kvinde højst bør drikke syv genstande om ugen, mens en mand bør holde sig til 14. Især fordi risikoen for brystkræft og forhøjet blodtryk øges af selv små mængder alkohol. Intet alkoholforbrug er uden risiko, og risikoen stiger, desto mere vi drikker.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Vi må heller ikke være blinde over for, at 140.000 danskere er afhængige af alkohol, at 585.000 har et skadeligt forbrug, og at yderligere 860.000 drikker for meget i forhold til anbefalingen, ifølge Statens Institut for Folkesundhed.

Omvendt synes et lavt til moderat alkoholindtag at mindske faren for blodprop og demens. Men alkohol er ikke en vidundermedicin, og du beskytter dig mange gange bedre ved ikke at ryge, få noget motion og spise fornuftigt.

Når det er sagt, er det væsentligste ikke, om du drikker en, to eller tre genstande dagligt, men i højere grad under hvilke omstændigheder det sker. Det er direkte skadeligt at drikke sig fuld ved at indtage alle ugens genstande på én dag. Meget bedre er det at nøjes med lidt hver dag og kun drikke til et måltid, sådan som det klassisk foregår i middelhavslandene.

Test dig selv

Med denne test fra Organisationen Alkohol og Samfund kan du tage et første tjek på, om du eller en anden i omgangskredsen drikker for meget. Læg pointene fra de tre spørgsmål sammen. Allerede ved fem point lyder der en advarsel, og jo flere point, desto mere bør du overveje at sætte forbruget ned.

Spørgsmål 1: Hvor tit drikker du øl, vin eller spiritus?
4 point: 4 gange om ugen eller mere
3 point: 2-3 gange om ugen
2 point: 2-4 gange om måneden
1 point: Højst én gang om måneden
0 point: Aldrig

Spørgsmål 2: Hvor mange genstande drikker du typisk, når du drikker?
4 point: 10 genstande eller mere
3 point: 7-9 genstande
2 point: 5-6 genstande
1 point: 3-4 genstande
0 point: 1-2 genstande

Spørgsmål 3: Hvor tit drikker du fem genstande eller mere ved samme lejlighed?
4 point: Dagligt eller næsten dagligt
3 point: Ugentligt
2 point: Månedligt
2 point: Sjældent
0 point: Aldrig

Guide: Drik mindre alkohol

Drikker du for meget alkohol, kan du tjekke følgende råd, der ikke henvender sig til egentlige alkoholikere, men til de mange flere, som drikker i overkanten af det tilrådelige.

Forbered dig

 • Skriv en liste med gode grunde til at sætte forbruget ned. Måske vil du tabe dig, være sundere, eller forbedre parforholdet. Disse punkter er meget vigtige for at motivere dig. Læs dem, hvis drikketrangen på et tidspunkt bliver meget kraftig.
 • Skriv dine undskyldninger for at drikke ned og tænk på forhånd over, hvor dårlige de egentlig er.
 • Sæt en grænse for, hvor meget du højst vil drikke. Helst til de officielle 7/14-retningslinier nævnt ovenfor. Men enhver begrænsning hjælper.
 • Før dagbog over alkoholindtaget i fire uger. Hver gang du drikker alkohol, noteres art, mængde, tidspunkt og omstændigheder. Så ved du, hvornår du skal være ekstra omhyggelig med ikke at falde i vandet.

Nu er det alvor

 • Ingen alkohol deponeret i huset. Skal I have en flaske vin, så køb den til lejligheden.
 • Drik langsomt med små mundfulde. Både før og efter en alkoholisk drik, drikker du også vand eller andet harmløst.
 • Drik aldrig på tom mave, men kun til måltider.
 • Drik aldrig alkohol for at slukke tørsten.
 • Hold helt alkoholfrie dage. I begyndelsen kan du vælge en eller to alkoholfrie dage om ugen, så du opdager, at du sagtens kommer gennem dagen uden alkohol som støttestok.
 • Undgå gruppepres. Bare fordi andre drikker, er du ikke tvunget til at deltage. De andre er galt på den – ikke dig. Bliv væk fra selskaber, hvor massivt drikkeri udgør en central del af samværet.
 • Hold dig i gang med musik, motion, hobbyer, teater og alt det, der giver livet indhold uden at indbyde til alkoholindtagelse.
 • Fortæl familie og venner om dit projekt. Det sparer dig samtidig for en masse forviklinger, så de ikke ufrivilligt byder på alkohol eller drikker foran dig, men tværtimod understøtter din beslutning om at skære ned.
 • Du sparer mange penge på at drikke mindre, så brug nogle af dem på noget specielt som du ønsker dig. Det fortjener du.
 • Verden bryder ikke sammen, hvis du falder i, så drik mindre-projektet mislykkes. Tænk over, hvilke barrierer du stødte imod, skriv dine erfaringer ned og brug dem konstruktivt til at gøre det bedre næste gang. Mange må prøve flere gange, før det er lykkedes. Opgiv ikke håbet. Hvert forsøg på at drikke mindre bringer dig nærmere målet, og til sidst skal det nok lykkes.

 

Sponsoreret indhold