Kør på elcykel

Har du en elcykel, eller overvejer du at købe en? Her giver læge Jerk Langer dig gode råd til at bruge en elcykel.

Heldigvis holder jeg nu igen foredrag efter corona­nedlukningen, og det er herligt at få løftet hovedet fra lærebøgerne og komme ud i landet. Et spørgsmål, som jeg stadig oftere får stillet, er, hvad jeg mener om elcyklen, som der bliver solgt rekordmange af nu. Duer den til noget, eller snyder man på vægten? Cykler du regelmæssigt, har du helt sikkert prøvet at blive overhalet af en anden cyklist, der triller ubesværet afsted og karakteristisk drejer ret langsomt rund på pedalerne. Der er elkraft på spil.

Læs også: Derfor skal du tage cyklen hver gang, du får chancen

Elcyklen giver medvind på cykelstien, når den elektriske hjælpemotor skubber én fremad. Men motoren trækker kun, når du selv træder med i pedalerne, så du slipper ikke for at arbejde. Den er altså ikke en lille knallert. Cykelturen går lettere, især hvis der er bakker, så forhåbentlig ender du så med at cykle, selv om turen er så lang eller hård, at du ellers ville vælge bus, bil eller tog. Elcyklen støtter, hvis du er dårligt gående, har knæsmerter, kredsløbsproblemer i benene, eller andet der gør det svært at træde til i pedalerne. Man kan også bedre regne med tiden, uanset om man kører i modvind eller i medvind.

Læs også: Cyklen holder dig ung

Du skal arbejde

Elmotoren må maksimalt yde 250 Watt. Sammenlign med, at du typisk træder 150 Watt, når du cykler afsted i rimeligt tempo. Så den skubber virkelig på, men der skal stadigvæk arbejdes. Du kan indstille den belastning, som motoren skal begynde at trække ved, så fremdriftssystemet kun giver ekstra kraft, når der er behov for det. Rækkevidden er typisk 80-120 kilometer afhængigt af, hvor meget du selv træder, kropsvægt, bagage, bakker samt modvind.

Løber du tør for strøm, kan du godt cykle videre, men elcyklen er typisk 5-10 kg tungere end en klassisk cykel, så det bliver hårdt. Ifølge loven må motoren kun assistere, indtil cyklen når 25 km/t. Herefter slår motoren fra. Færdselsreglerne er de samme som for cykler generelt, herunder regler for bremser, lys og andet udstyr.

Læs også: Sådan passer du på dig selv i efteråret

Før du køber

Overvejer du at købe en elcykel, så spiller mange tekniske faktorer ind, blandt andet cykeltype, ­motorens placering, elektronikken, batteritype, bremsetype, gear samt selvfølgelig pris. Alt det kan en cykelhandler forklare meget bedre end jeg.

Den høje fart øger desværre risikoen for skader. En undersøgelse fra DTU Transport fandt, at hver tredje elcyklist har været involveret i et uheld eller oplevet en farlig situation, hvor farten spillede en medvirkende rolle. Især ældre kvinder har været udsatte, fordi de ikke har været så cykelvante, og ikke vant til den høje fart. Også yngre skal nu passe på, da de ofte kører rigtig hurtigt. Sidste år blev der registreret 258 ulykker med elcykler, en stigning på 38 procent i forhold til året før.

Læs også: Cykling

Gode råd

 • Prøvekør elcyklen grundigt før købet. Få grundig vejledning af cykelhandleren, så du får den rigtige model.
 • Øv dig på en stille vej til at begynde med, så du bliver fortrolig med cyklen.
 • Husk, at din hurtige fart kan overraske medtrafikanter.
 • Husk at motoren kan fortsætte med at trække nogle sekunder, efter du er stoppet med at træde i pedalerne.
 • Brug aldrig forbremsen alene.
 • Lad være med at foretage dig andet end at cykle. Hør ikke musik, tal ikke i telefon og læs ikke sms’er.
 • Pas på farten. Den øvrige trafik, veje og cykelstier er ikke nødvendigvis dimensioneret til at kunne klare farten.
 • Overhold færdselsreglerne og se dig for og giv tegn, når du svinger.
 • Pas på, når en lastbil skal dreje til højre. Nogle af disse berygtede svingulykker kan undgås, hvis man som cyklist bakker af i stedet for stædigt at holde på sin færdselsret.
 • Kør aldrig spritcykling. ­Alkohol svækker overblik og reaktionsevne.
 • Benyt konsekvent cykelhjelm.
 • Vær synlig, bær refleksvest.
 • Sørg for at vedligeholde elcyklen og få den regelmæssigt tjekket hos cykelhandleren. Så er den mere sikker.

God tur

Jerk W. Langer

Læs også: Slank med landevejscykling