Sundhed uden recept

14 år ekstra: Lev længere med sunde vaner

11. september Af Jerk W. Langer.
Foto: Shutterstock.
Kvinder kan forvente at ­le­ve op til 14 år længere, og for mænd kan gevinsten være op til 12 år, hvis man spiser fornuftigt, holder vægten, undgår ­rygning, drikker alkohol sparsomt og er fysisk aktiv.
Smilende kvinde

Et omfattende studie fra Harvard T.H. Chan School of Public Health har fulgt over 120.000 mennesker gennem 28-34 år og identificeret fem afgørende faktorer for vores helbred:

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
  • Spis fornuftigt med masser af grøntsager, frugt, bælgfrugter, nødder, fuldkorn, fisk og gode fedtstoffer, og minimer rødt kød, forarbejdet mad, sukkersødede drikke og salt.
  • Vær fysisk aktivitet i mindst 30 minutter om dagen med moderat til hård intensitet, såsom cykling, rask gang, havearbejde eller egentlig træning.
  • Bevar din normalvægt.
  • Undlad at ryge, selvfølgelig.
  • Begræns alkoholindtag til højst 10 genstande om ugen, og højst 4 genstande på én dag.

Personer, der opfylder alle fem faktorer, lever væsentligt længere end dem, der ikke har sunde vaner. Som sagt op til 14 år ekstra for kvinder og 12 år for mænd. Selv én enkelt sund levevane, uanset hvilken af de fem nævnte det er, kan øge levetiden med næsten to år, ifølge fagtidsskriftet Circulation. Dårlige levevaner er især forbundet med kræft og hjertekarsygdom.

Raske år

Det afgørende er, at de ekstra leveår også er raske år. Man har ikke rigtig glæde af at blive tudsegammel, såfremt man på det tidspunkt er hæmmet af gigt og smerter i hele kroppen, hverken kan se eller høre, samt er blevet så dement, at man slet ikke fatter, hvor gammel man er blevet.

Arven

Ud over levevisen betyder arvelige forhold meget. Groft sagt kan man sige, at hvis dine forældre, bedsteforældre, onkler og tanter har tendens til at blive gamle, selv om de ikke har levet som dydsmønstre, så er I heldigt sluppet i familien.

Jeres arvelige egenskaber, altså generne, er robuste og kan modstå en masse. Men lad ikke gamle familiemedlemmer blive en undskyldning for at kaste dig over dårlig mad, for mange drinks, inaktivitet og rygning, for det kan sagtens gå galt alligevel.

Undgå at blive fanatisk

Jeg vil igen betone, at den helt store gevinst ved at følge sunde leveråd ikke så meget er, at man nu bliver meget gammel. Meget vigtigere er det, at, at nogle af os slipper for at dø alt for tidligt. Samt at vi får mange flere raske leveår undervejs.

Lad være med at blive fanatisk, for du skal også have livskvalitet. Mit eget bud er 80/20-reglen, altså at du 80 procent af tiden følger de sunde råd, og så i 20 procent af tiden skejer lidt mere ud. Dog ikke omkring rygning, som jeg er nødt til at fraråde under alle omstændigheder.

Sponsoreret indhold