Sundhed uden recept

Collagen til tandkødet

1. november Af Jerk W. Langer.
Foto: Shutterstock.
I seks måneder har læseren tilføjet kollagenpulver til sin kost, hvilket har vist sig at have en positiv indvirkning på læserens tandkød.
Kvinde tilføjer collagen til sin appelsinjuice

Kære Jerk

Jeg har lige været til tandeftersyn.

Det første tandlægen sagde var: Hvor er dit tandkød flot. Efter tandrensningen sagde hun, at mine tandlommer var blevet meget mindre, og spurgte, hvad jeg dog havde gjort.

Det eneste jeg har gjort anderledes siden sidste tjek for et halvt år siden er, at jeg i seks måneder har spist collagen pulver hver dag.

Jeg er 75 år, og forrige gang lavede tandlægen forebyggende behandling mod parodontitis. Det slap jeg for denne gang.

- RB

Kære RB

Tillykke med din positive oplevelse.

Den styrkende effekt på tandkødet har jeg hørt flere andre berette om, når de begynder at tage collagen for ømme led eller for at styrke huden, og så får en uventet bonus på tandkødet. Jeg har også set mennesker, der pludselig slipper af med tør hud på benene, når de tager collagen af en anden årsag.

Collagen styrker tandkødets bindevæv og kan reducere inflammation og de lommer omkring tænderne, som tandlægen vurderer i sin undersøgelse. Det kan potentielt forebygge parodontitis, altså den svære tandkødsbetændelse.

Vitamin C er afgørende for at danne collagen ved at danne den særlige aminosyre hydroxyprolin, som kun findes i collagen. Vi kender det fra den klassiske mangelsygdom skørbug, der fører til løse tænder og dårlig sårheling. Før i tiden ramtes søfolk på langfart, indtil de fik appelsiner, citroner og kartofler med på turen, og dermed fik vitamin C til at lave collagen.

I praksis anbefaler jeg dagsdoser på 7-10 gram collagen og 200-300 milligram vitamin C, når man vil prøve at gøre noget for sit tandkød.

- Mange hilsner Jerk W. Langer

Jerk W. Langer

Sponsoreret indhold