Sundhed uden recept

Få ny energi

27. februar Af Jerk W. Langer. Foto: Shutterstock.
Kom trætheden til livs med disse råd fra læge Jerk W. Langer.
Smilende kvinde

Arbejder du hårdt i en ­periode, sover for lidt eller stresser for meget, så bliver du psykisk træt. Fysisk træthed opstår, når kroppen bruges mere, end den er vant til, om det så er havearbejde eller en ny træningsform.

Efter overstået sygdom er man ofte træt i en periode. Fatigue er den særlige sygdomsbetingede træthed ved leddegigt, multipel sklerose, fibromyalgi og andre inflammatoriske tilstande, der ikke kan soves væk.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Mange årsager

Træthed kan således skyldes mange ting, og forværrende faktorer kan være en hektisk hverdag med travlhed og konstant krav fra omgivelserne om at præstere og være på.

Stress, hårdt arbejdspres, arbejdsløshed, sorger, nedtrykthed, krig og usikkerhed og økonomiske problemer forværrer trætheden, også ved at spolere søvnen.

Træthed og sygdom

Vigtigt: Træthed ses ved mange sygdomme såsom blodmangel, nedtrykthed, depression, infektion, gigt, kræft, diabetes, lavt stofskifte, søvnmangel, kronisk træthedssyndrom og fibromyalgi. Vedvarende træthed, især sammen med uforklarligt vægttab og let feber, skal altid undersøges nærmere af lægen.

I denne uge får du råd mod mere harmløse former for træthed, der bestemt kan genere meget, men som du heldigvis ofte selv kan gøre noget ved.

Tip mod træthed:

  • Næsten uanset grunden til træthed, så hjælper det at være fysisk aktiv. Bevægelse og motion giver dig et såkaldt dopaminkick, der skaber følelse af velvære i hjernen. Gå en tur hver dag, helst i dagtimerne for at udnytte det humørløftende lys. Planlæg hverdag og indkøb således, at du kommer på gaden hver dag. Fysisk aktivitet forbedrer også søvnen, så du får mere energi.
  • Stress tapper dig for energi. Afspændingsteknikker og åndedrætsøvelser er nyttige i en akut stresssituation, men på længere sigt må du rydde op i de stress­­­fremkaldende faktorer, der ­ellers fører til modløshed og udbrændthed. Gå din livssituation igennem, tal med venner og bekendte, og find ud af, hvad der stresser dig. Prøv at ændre det, selv om det ofte er nemmere sagt end gjort.
  • Prioriter opgaverne. Træthed kan skyldes overbelastning fra arbejde, familie eller sociale forpligtelser. Strømlin din liste over må-absolut-ordnes punkter og få klaret de væsentligste opgaver først, mens mindre presserende ting sættes på standby. Løs straks opgaver, som du hurtigt kan få af vejen.
  • Sæt kun mål, som du har en realistisk chance for at nå. Afsæt god tid til et projekt, for uanset hvor godt du planlægger forløbet, sker der næsten altid noget uventet og forstyrrende undervejs.
  • Hold fri, når du har fri. Drop om muligt arbejde, mails, smartphone, Instagram og Facebook om aftenen, så hjernen kommer ned i tempo, og du har overskud til at tænke på noget andet. Det forbedrer søvnkvaliteten.
  • Både for meget og for lidt søvn gør dig træt og sløv næste dag. Den bedste indikator for en ordentlig nattesøvn er, at du vågner uden brug af vækkeur samt føler dig frisk og velfungerende næste dag. Det er meget forskelligt, hvor længe hver af os skal sove.
  • Hjernen har brug for kvalitetstid til at reflektere over og vurdere dagens hændelser og få dem lagt på plads i hukommelsen. Afsæt hver dag alenetid til at se indad uden afbrydelser.
  • Husk at drikke vand. Et af de første tegn på væskemangel er træthed, og løsningen er åbenbar, billig og helt uden bivirkninger, nemlig almindeligt vand.
  • Koffein i kaffe, te og cola kvikker op, og der er intet i vejen med et par kopper kaffe, men for meget koffein kan give dig indre uro, samt ­naturligvis holde dig vågen drukket for tæt på sengetid.

Sponsoreret indhold