Lakrids og blodtryk

Kære Jerk
I dag er der lakrids i mange fødevarer lige fra retter med fisk eller kylling, te, konfekt og grøntsagsretter til brød, marmelade, is og konfekt.
Hvordan skal jeg forholde mig, da jeg har moderat forhøjet blodtryk? Lakrids og blodtryk er jo en dårlig kombination.
- Lisbeth

Blodtryk, stress og omega-3
Kære Lisbeth
Nogle gange kan man få forhøjet blodtryk, selv om man gør alt det rigtige ved at spise sundt, motionere, holde vægten, spare på salt og kun drikke lidt alkohol.
Selv om arvelige faktorer spiller en rolle, mistænker forskere også lakrids som en mulig synder. Cirka 200 gram lakrids om dagen kan øge blodtrykket betydeligt hos nogle mennesker. Årsagen er, at lakrids indeholder stoffet glycyrrhizin, som holder på salt og vand i kroppen og dermed forhøjer blodtrykket. Glycyrrhizin virker på samme måde som hormonet aldosteron, som vores binyrer selv producerer.
Nogle personer kan være så følsomme, at blot 50 gram lakrids om dagen kan påvirke deres blodtryk. Dette er især tilfældet med lakridsslik, da det indeholder en betydelig mængde glycyrrhizin. Hvad angår fødevarer med tilsat lakrids, er det svært at sige, hvordan det påvirker blodtrykket, for det kommer an på mængden, der gerne er forholdsvis lav.
Når man har problemer med blodtrykket, kan man stoppe lakridsindtaget i en periode for at se, om det hjælper på blodtrykket. Selvfølgelig især lakridsslik, men det er da også logisk at skære ned på fødevarer og retter med tilsat lakrids.
- Mange hilsner Jerk W. Langer


Lev længere: Chokolade sænker dit blodtryk
Flere svar

Er bagte hvidløg sunde?

5 ting der sker i kroppen, når der bliver helt stille

Fik galdesten trods kaffe

5 ting der sker i kroppen, når du passer børnebørn

Hvad er negative kalorier?

14 år ekstra: Lev længere med sunde vaner

5 ting der sker i kroppen, når du er bloddonor
