Sundhed uden recept

Myter og fakta om dit syn

18. november 2019 Af Jerk W. Langer. Foto: Panthermedia.
Hvilken af dine fem sanser er du mest bange for at miste? De fleste svarer synet, og fordi synet er så værdifuldt, huserer der mange myter om, hvad der kan skade det, og hvad der er særlig nyttigt. Her tjekker læge Jerk W. Langer nogle af de hyppige spørgsmål om vores øjne og syn.
Kvinde med briller

Myter og fakta:

Er det skadeligt at læse i dårlig belysning?

Selv om svag belysning ikke skader øjnene direkte, er det ikke smart at gøre det. For du trætter øjnene hurtigere, når du anstrenger dem mere for at se skarpt. Den bedste belysning får du ved at rette lampen direkte på papiret.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Er gulerødder gode for synet?

Ja. Gulerødder indeholder carotener, der er en slags vitamin A, som udgør en vigtig del af øjets synspigment. Altså det stof i nethinden, som opfanger billedet. Det er dog sjældent, at vi mangler A-vitamin i Danmark. Vigtigere er det at få godt med stoffet lutein, der styrker det skarpe syn. Du finder det blandt andet i broccoli, bønner, ærter, blåbær, bønnespirer, kål, spinat, salat, majs og kiwi. Lutein beskytter mod øjensygdommen AMD, også kendt som forkalkning på nethinden, der svækker det skarpe læsesyn.

Påvirker rygning øjnene?

Rygning skader direkte de små blodkar i øjets nethinde. Tobaksrygning øger desuden faren for grå stær med uklarheder i linsen og kan ødelægge den gule plet på nethinden, hvor det skarpe læsesyn sidder.

Behøver jeg bruge læsebrillerne?

Ja. Mange lader af forfængelighed læsebrillen blive liggende i lommen, fordi den minder én om, at man er blevet lidt ældre. Men det er dumt, for øjnene bliver trætte og irriterede af at skulle anstrenge sig ekstra meget.

Skal jeg lade brillerne ligge engang imellem for at hvile øjet?

Nej. Har du behov for briller for at se skarpt og læse, så brug dem. Forsøger du at læse uden læsebriller, må øjet anstrenge sig endnu mere for at stille skarpt, og det fører til øjentræthed og hovedpine.

Er computerskærmen farlig for øjnene?

Nej. En lang dag foran skærmen kan trætte øjet, men det er ikke farligt. Sørg for, at skærmen ikke lyser for kraftigt eller står for tæt på dig. Benyt læsebriller, hvis det er nødvendigt. Og husk at blinke, for det er man tilbøjelig til at glemme, hvis man stirrer krampagtigt på skærmen.

Må børn sidde tæt på tv?

Intet tyder på, at fjernsyn skader øjnene, men barnet er tilbøjelig til at spænde mere i øjnene, når det sidder meget tæt på skærmen. Det svarer til at sidde på første række i biografen. Insisterer barnet på at sidde helt op ad skærmen, skal du få tjekket, om det er nærsynet.

Kan øjenmotion med skiftevis at se langt væk og tæt på befri mig for brillerne?

Nej. Øjenøvelser kan hverken forbedrer eller bevarer synet, og det nedsætter heller ikke behovet for briller. Dit syn afhænger af mange forhold, herunder øjets form og linsens smidighed. Det virker øvelser ikke på. Du kan heller ikke spise dig fra nærsynethed eller langsynethed.

Sponsoreret indhold