Sundhed uden recept

Sådan slipper du for myg

16. juli 2018 Af Jerk W. Langer. Foto: Panthermedia.
Sommertid er myggetid, og for mange er det lig med utallige stik og irriterende kløe. Læge Jerk W. Langer giver her sine bedste tips til at slippe for myg.
En myg

Sommeren er myggetid. Især når luften står stille i haven en lun aften. Hunmyggen afgiver ved stikket enzymer, der forhindrer blodet i at størkne, for den skal suge det til sig. Men enzymerne får som bekendt også myggestikket til at klø.

Prøv at lade være med at klø igen, for så fortsætter det med at klø og hæver endnu mere op. I værste fald trænger der urenheder ind, som kan give infektion i huden. Slå aldrig myggen, men lad den stikke færdig.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Særlig plaget af myg

Nogle mennesker er mere udsatte for stik end andre. Forskere har opdaget, at CO2 i vores udåndingsluft tiltrækker myg. En myg kan lugte et menneske på op til 50 meters afstand. Jo mere CO2 du afgiver, desto mere udsat er du for at blive stukket. Så voksne stikkes mere end børn.

Hudens bakterier kan også udsende tiltrækkende stoffer, viser forsøg i vindtunneler. Måske har duftkirtlerne i lyske og armhule betydning, ligesom mænd stikkes oftere. Sved tiltrækker, og det samme gør bevægelser og mørkt tøj. Myggene er især aktive efter solnedgang på steder med læ, fugt og skygge. Blodtype 0 er den mest populære blandt myggene. Herefter kommer blodtype A og sidst blodtype B.

Derimod er det en skrøne, at nogle mennesker har såkaldt sødt blod, som skulle tiltrække myg. Det er slet ikke blodets sukker, som myggene er efter, men proteiner til at modne deres æg. Derfor er det kun hunnerne, som stikker.

De bedste tip til at undgå myg:

  • Bær lange ærmer og bukser samt strømper, når du er ude, især når myggene sværmer efter solnedgang. Mørkt tøj tiltrækker mere end lyse farver.
  • Kløen bliver værst, hvis myggen klaskes ihjel, mens den stikker, så snablen bliver siddende i såret. Kan du ikke få jaget myggen væk i tide, skal du lade den spise færdig. Myggen suger en del af de kløende stoffer tilbage igen, og så klør det forhåbentlig ikke helt så meget.
  • Brug myggespray. Midlerne indeholder typisk et duftstof, som myggene ikke kan lide og derfor flygter fra. Læs etiketten, også for at tjekke, hvor længe midlet virker. Myg kan stikke gennem tyndt tøj, så myggespray kan med fordel bruges på bukseben.
  • Valnøddetræ, hyld og citron-geranium hævdes at holde myg på afstand. Et gammelt husråd er at smøre et udtræk af lavendel i vand på vindueskarmene. Hvor meget hold, der reelt er i dette forslag, aner jeg ikke. Til gengæld afskrækkes myg ikke af hvidløg. I en afprøvning var myggene totalt ligeglade og stak løs, uanset om forsøgspersonerne havde spist hvidløg eller ej.
  • Myg lægger æg i stillestående vand. En gynge af bildæk, regnvandstønden, fuglebadet, havedammen, den tilstoppede tagrende, trillebøren med regnvand og svømmebassinet udklækker myg, hvis vandet ikke cirkulerer eller tømmes.
  • Ingen behandling kan fuldstændig tage kløen i et myggestik. I håndkøb kan du få bedøvende eller kløestillende midler som creme, stift og spray. Ellers prøv med sprit, glycerin eller salmiakspiritus, som også kan mildne. Ude i naturen kan du gnide saften af vejbredblade, sure æbler eller persilleblade på huden.
  • På hjemmesiden myggetal.dk finder du aktuelle tal for, hvor mange myg, mitter, flåter og klæger der plager lige nu. Det kan være nyttigt, hvis du planlægger en tur i det fri eller en sommerfest.

Sponsoreret indhold