Sundhed uden recept

Sund på restaurant

27. marts Af Jerk W. Langer.
Foto: Shutterstock.
Det kan være svært at spise sundt, når man er ude på restaurant. Her på siden får du nogle råd til, hvad du kan gøre.
Kvinde spiser salat

Det skal være en glæde og oplevelse at spise på restaurant. Men der er også fristelser, beretter Harvard Medical School, der har inspireret mig til denne uges historie om, hvordan man smartest spiser ude, især hvis man skal tænke på sit hjerte.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

For trods kæmpe fremskridt indenfor behandlingen af hjertekarsygdomme er det stadigvæk altafgørende at forebygge med ordentlige spisevaner, masser af bevægelse og motion, nul rygning samt få styr på stress og søvn.

De hjertesunde spisevaner er forholdsvist nemme at overskue hjemme i køkkenet, hvor du har fuld kontrol over indkøb af råvarer, fornuftig tilberedning samt moderat portionsstørrelse.

Spis sundt ude:

 • Tjek menuen på forhånd på restaurantens hjemmeside og foretag de sunde valg i ro og mag i stedet for at handle impulsivt ved bordet.
 • Pas generelt på de ­fristende og ofte billige restauranter med tag-selv-buffet, hvor du kan spise alt, hvad du orker til fast pris. Det ender altid med, at man spiser for meget. Ellers: Fyld som det første tallerkenen med farvefulde grøntsager, kål, bønner, ærter, linser samt kerner og frø. Hold igen med dressingen, og vælg olivenolie, eddike eller ­citronsaft i stedet.
 • En fastlagt treretters menu er en fristende måde at få mere mad for pengene. Men tænker du på vægten, betaler det sig kaloriemæssigt at modstå fristelsen og i stedet vælge en enkeltstående ret. Samt kun bestille dessert, såfremt du virkelig har lyst og plads til den.
 • Del forretten med en medspiser. Der er som regel rigeligt til jer begge.
 • Benyt chancen til at nyde lækker fisk. Jeg vælger altid fisk på restaurant, fordi kokken tilbereder den meget bedre, end jeg selv kan finde ud af.
 • Hold stand overfor de hurtige kulhydrater i restaurantens brødkurv. Det hvide brød er svært at modstå, især når man er sulten. Bed tjeneren fjerne kurven, eller i hvert fald servere groft brød i stedet. Du behøver ikke droppe smørret, men nyd det i begrænsede mængder.
 • Snacks med dip er kalorie­slemme og stilles desværre hyppigt på bordet, når du er allermest sulten. Bed tjeneren om at fjerne dem.
 • Grillede, ristede, dampede eller sauterede retter er en god måde at skære ned på kalorierne samt slippe for nogle af de mættede fedtstoffer, der er mindre heldige for hjerte og kredsløb.
 • Af hensyn til blodtrykket kan du bede om, at retten tilberedes medmindre salt.
 • Selv om hovedretten ikke er det bedste valg set gennem sundhedsbrillerne, kan du kompensere med en stor salat som tilbehør i stedet for pomfritter, bagt kartoffel eller andre stivelsesbomber.
 • Vin er fyldt med kalorier og dum for blodtrykket. Bestil et enkelt glas ordentlig vin og en flaske mineralvand i stedet for en hel flaske middelmådig vin. Velkomstdrinks er ofte fyldt med hurtigt optageligt sukker.
 • Del en dessert med en anden omkring bordet. Nyd den, lidt men godt.
 • Bed tjeneren om en doggy­bag til den mad, som du ikke får spist. Også på de pæne restauranter, Du har betalt for maden og bekæmper madspild. Så presses du heller ikke ubevidst til at spise alt på tallerkenen, når du ved, at du kan nyde resten i morgen.

Sponsoreret indhold