Sundhed uden recept

Tænk på de unge, og gennemfør et rygestop

17. august 2017 Af Jerk W. Langer. Foto: PantherMedia/All Over Press.
Hvis du er forælder eller rollemodel for en ung, så bør du overveje et rygestop, lyder det fra læge Jerk W. Langer.
Kvinde knækker en cigaret

Stadig færre danskere ryger, og det er alletiders. Men flere unge i alderen 16-25 år er blevet rygere, nemlig fra 13 procent i 2015 til 15 procent i 2016, ifølge tal fra Kræftens Bekæmpelse.

Det er ikke, fordi de unge er glade for at ryge. To ud af tre 16-25-årige rygere vil gerne holde op igen, og mere end halvdelen har prøvet at stoppe. Men det er svært, eftersom de er blevet afhængige af nikotinen.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Langt de fleste rygere var under 18 år, da de tændte den første cigaret, og derfor er en af de største kampe for folkesundheden at undgå, at unge mennesker overhovedet begynder at ryge.

Man bliver ikke ryger fra den ene dag til den anden. Først festryger man som en slags social afhængighed, der giver status og sejhed sammen med vennerne.

Men den fysiske nikotinafhængighed kommer hurtigt, og så hænger man i suppedasen, som er svær at komme ud af igen.

Voksne har et ansvar for de unges rygning

Vi voksne har et stort ansvar for, at børn og unge ikke begynder at ryge. Det er bare en svær opgave, for 61 procent af de unge i 9. klasse, der har prøvet at ryge cigaretter, røg, fordi deres venner gjorde det. Hver femte af de unge rygere tændte den første cigaret i skolen.

Men vi er stadig rollemodeller, og vores egen attitude tæller. Når vi ikke selv ryger, bliver færre unge rygere. Jeg stoppede med at ryge for 35 år siden, og det er en af de bedste beslutninger i mit liv.

Forhåbentlig kan du benytte ugens råd til at hjælpe et familiemedlem, en ven eller en god kollega til et rygestop. Eller dig selv, såfremt du er blandt den knap femtedel af voksne, der ryger dagligt.

Sponsoreret indhold