Freja faldt i døden fra 2. sal: Jeg vil huske alt det gode

Freja og hendes far fik fire gode år sammen. Dem holder han stædigt fast i nu i sine tanker, for én frygtelig nat skal ikke overskygge, hvad de to havde, mens hun levede.

Simons sidste minde med sin datter er en tur i Cirkus Arena. Fireårige Freja var fuld af spilopper og elskede eventyr, så selv om hun aldrig havde været i cirkus før, vidste han, at det var lige noget for hende. Han glædede sig til, at de skulle opleve den magiske verden af klovne og akrobater sammen.

– Jeg havde købt de bedste pladser. Vi sad helt foran på anden række og havde en fantastisk forestilling. Den fik hele armen med slikposer og guf, og i pausen prøvede vi de oppustede rutsjebaner udenfor, som var næsten lige så sjove som cirkusset. Det var en virkelig god dag, siger Simon og ser eftertænksomt på billedet, der blev taget under forestillingen. Freja sidder på hans skød med et stort smil på læberne.

Tre dage senere var hun død.

– Nu, hvor hun ikke er her mere, er det dejligt, at vi havde den dag sammen. Jeg har tit taget billedet frem, når jeg har været ked af det, og så har jeg kigget på det og talt lidt med hende. Freja var hele familiens solstråle. En glad pige, der elskede at lege og også lærte mig at lege. Ingen havde regnet med, at jeg ville få et barn i slutningen af 30’erne, så vi var alle sammen helt oppe at køre over dejlige Freja og vores liv, fortæller Simon, der ikke ønsker sit efternavn bragt i artiklen.

Den 15. april 2015 ringede hans telefon kort før midnat. Det var Frejas mor, som han året forinden var blevet skilt fra. Freja boede nu hos dem på skift og var denne aften hos sin mor.

– Hun var forvirret og råbte: ”Har du set Freja? Har du været hjemme hos mig og hente hende?” Så lagde hun røret på, husker Simon.

Han prøvede forgæves at ringe Frejas mor op igen. I stedet modtog han et opkald fra hendes overbo.

– Han sagde: ”Skynd dig at komme. Freja er faldet ud ad vinduet og ligger nede i gården. Vi er ved at give hende livreddende førstehjælp”.

Et forfærdeligt syn

Simon greb sin cykel og hastede til lejligheden på Edvard Griegs Gade ved Svanemøllen Station, som han engang havde delt med Frejas mor. Der blev han mødt af et forfærdeligt syn.

– Hele vejen var fyldt op med blå blink. Der var politi, ambulancefolk og beboere, som stod og kiggede. Jeg havde selvfølgelig håbet, at de kunne redde hende. Men hun lå bare under et hvidt klæde i porten. Jeg smed min cykel og tog klædet af. Hun havde stadig sin natble og en lille undertrøje på. Man kunne godt se, at hun var død, men hun havde ingen skrammer på kroppen. Hun havde slået nakken og den ene side af hovedet, men der var næsten ingen blod i ansigtet, siger Simon, som lagde sig ned ved sin datters side og knugede hende til sig.

– Sådan lå jeg med hende i porten i en halv time. Hun var stadig varm.

Politiet forklarede ham, at Freja blev dræbt på stedet, da hun faldt ud ad køkkenvinduet fra lejligheden på 2. sal. Ulykken var sket ved 23-tiden, hvor hendes mor var løbet et kort ærinde i den tro, at datteren sov. Vinduet, der er et såkaldt dannebrogsvindue, var kun åbent i øverste venstre side og var desuden fastgjort på en haspe.

– Hun må være vågnet og have ledt efter sin mor, som hun elskede over alt på jorden. Freja vidste, at hendes mor nogle gange var nede med skraldespanden, så hun må have kigget ned i gården efter sin mor gennem vinduet og fået overbalance.

Men det er mig en gåde, hvordan hun er kommet derop. Hun skal først være kravlet op på køkkenbordet og videre op på et opvaskestativ for at kunne nå vinduet, og så skal hun have hevet sig op i armene for at komme ud, siger Simon og ryster opgivende på hovedet.

Sammen i drømme

Uanset forklaringen, er konsekvensen den samme. Freja er væk, og han har nu kun minderne om hende tilbage.

– Gennem årene har jeg været forbi parkerne og legepladserne, hvor vi legede sammen. Jeg har siddet foran hendes vuggestue og børnehave og tænkt: ”Det var her, jeg kom og hentede dig”. Det har været min måde at holde fast i minderne, så de ikke smuldrer, og en måde at komme tilbage til følelsen af, hvordan vi havde det. Jeg har prøvet at sige til mig selv, at der var én nat, hvor hun døde, og det var forfærdeligt, men alle de fire gode år, vi havde, det er dem, der skal fylde i hukommelsen.

I starten isolerede Simon sig og bar på sorgen alene. Men så mødte han Helle. De havde været kærester i tre uger, da han tog mod til sig og fortalte hende om Freja og den frygtelige tragedie.

– Hun har virkelig været en god støtte for mig – og er det stadig, siger han om Helle, der i dag er hans forlovede.

For Simon har det været vigtigt, at han ikke også mistede sig selv efter tabet af Freja.

– Jeg har prøvet at sige til mig selv: ”Nu må du ikke blive kold og forstenet. Du er nødt til at holde liv i dine følelser”. Jeg vil stadig gerne være et godt menneske, selv om der er sket det her for mig. Jeg har grædt, og det har hjulpet at komme ud med det.

Nogle enkelte gange har han drømt om Freja efter hendes død. En af drømmene gjorde særligt indtryk på ham.

– Jeg så hende på hovedbanegården. Det blæste, og der var kanaler med masser af vand. Der var en slags krigsstemning, men så stod hun lige pludselig der i sit nattøj, mens folk havde travlt. Vi var rundt forskellige steder, og jeg tænkte: ”Dér var du! Nøj, hvor har jeg ledt efter dig i lang tid”, fortæller Simon, som håber, at han med tiden får flere af den slags drømme.

– Så kan det godt være, at det bare er en erindring, men man føler alligevel: ”I nat mødtes vi igen”.

Ønsker kontakt

Minderne og drømmene om Freja varmer Simons hjerte, men han har tit tænkt på, om hun nu kun findes i dem. Eller eksisterer hun stadig et andet sted? Og er det i så fald muligt at nå hende?

– Jeg har altid ønsket mig en eller anden form for kontakt, så jeg kan høre, hvordan hun har det. Har hun det godt? Hvor er hun henne? Er hun sammen med noget familie? Følger hun med i vores liv? Det lukkede jo bare pludseligt ned, og så havde jeg ikke hende mere.

Simon har derfor bedt om en seance med Ude og Hjemmes clairvoyant, Selma Ambirk, i håbet om, at hun kan skabe forbindelse til Freja.

I videoen øverst i artiklen kan du se, hvordan seancen med Selma forløb.

Få en seance med Selma

Ønsker du kontakt med en afdød, der stod dig nært, og vil du have Selma Ambirks hjælp til at skabe kontakten? Så send en mail til [email protected] med dine kontakt-oplysninger. Skriv også kort, hvem du ønsker kontakt til. Seancen vil foregå hjemme hos dig, og den er gratis. Du skal dog være indforstået med, at der bliver lavet en artikel om seancen til Ude og Hjemme samt videooptagelser til brug på vores hjemmeside i forbindelse med Selmas besøg.