Sundhed uden recept

Glem BMI: Mål dig omkring maven

3. april Af Jerk W. Langer.
Foto: Shutterstock.
BMI er en måde at regne ud, hvorvidt man er undervægtig, normal eller overvægtig. Ifølge læge Jerk W. Langer kan du godt glemme alt om BMI. Få de gode råd fra Jerk her!
Kvinde med målebånd omkring maven

Et meget anvendt mål for overvægt er BMI, en forkortelse for body mass index, på dansk ofte betegnet kropsmasseindeks. BMI beregnes som ens vægt (kilo) divideret med højden (meter) i anden potens. Altså har en person, der vejer 70 kilo og er 170 centimeter høj, et BMI på 24,2.

Sædvanligvis bør BMI ligge mellem 18,5 og 25. Men BMI har altså sine begrænsninger og skal fortolkes med forsigtighed.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Misvisende

En veltrænet person kan have en høj værdi og måske ende i overvægtskategorien, selv om det er de sunde muskler der vejer til. Omvendt kan en utrænet person med en del fedt i kroppen blive forkert kategoriseret som at ligge i en sund vægtklasse, selv om kroppen mangler stærke muskler.

BMI fortæller ikke, om muskler eller fedt vejer til. Eller om fedtet i givet fald er af den helbredsskadelige type på og især inde i maven, eller i højere grad er af den tilforladelige type på bagdel, lår og overarmene. Sunde mennesker risikerer at blive erklæret overvægtige, mens usunde mennesker kan lulles i søvn med en falsk tro på at være kropsligt i topform.

Taljemålet

Når jeg har en person i et sundhedsforløb, benytter jeg et både simplere og bedre mål, nemlig at lægge et målebånd omkring maven. Taljemålet, også kendt som livvidden, fortæller mere om, hvordan personen bliver sundere af bedre kostvaner, mere bevægelse og motion, færre smerter, mindre stress, bedre søvn, og hvad vi ellers finder på.

Når du eksempelvis begynder at spise sundere og kommer i gang med at gå og cykle, skærer du næsten med garanti centimeter efter centimeter af livvidden uden at skulle bekymre dig om at tælle kalorier eller portioner.

50-procent-reglen

Dit taljemål bør ideelt højst være halvdelen af højden. Det kaldes 50-procent-reglen. Er du 170 centimeter høj, skal livvidden altså helst ikke overstige 85 centimeter. Denne regel gælder både kvinder og mænd, høje og lave, samt større børn.

Måske har du læst noget om, en kvinde helst skal ligge under 80 centimeter og tilsvarende anbefalinger. Men disse anvisninger er forældede og upræcise. 50-procent-reglen er både mere enkel og mere korrekt.

Mere antiinflammatorisk

Ofte er 50-procent-reglen ganske svær at opfylde, især når man kommer lidt op i årene, hvor hormonale forandringer både hos kvinder og mænd tenderer til at placere mere fedt på maven. Det vigtigste er, at taljemålet bevæger sig i den rigtige retning, når du gør nogle sunde ting omkring kost, motion og andre livsstilsfaktorer.

Jeg har i al beskedenhed selv opstillet Langer-reglen baseret på virkelig mange målinger af mine klienter: Hver gang du har tabt 1 centimeter omkring livet, er du som tommelfingerregel sluppet af med 1 kilo fedt, hvoraf størstedelen er inflammatorisk fedt inde i maven. Med andre ord er du blevet mere antiinflammatorisk.

Forskelligt fedt

Fedtet på bagen, mormorarmene og de tykke lår er måske ikke, hvad man efterstræber. Men på mange måder har dette fedtvæv vigtige biologiske funktioner, såsom at gøre kvinden mere frugtbar, nære barnet under graviditet og amning, samt nedsætte faren for sygdomme, herunder blodpropper. Forskning peger på, at kvinder med bredere bag i gennemsnit føder børn, der bliver lidt klogere og mindre allergiske.

Det står i klar modsætning til mavefedtet og især fedtet gemt inde mellem organerne, som omvendt øger faren for type 2-diabetes, blodprop, forhøjet blodtryk, visse kræftformer, depression og demens. Men selvfølgelig alt med måde. Sværere overvægt er helbredsskadelige uanset placering på kroppen, ligesom overflødige kilo altid belaster knæ og hofter samt øger tendensen til åreknuder.

Find dit taljemål:

Taljemålet afspejler, hvor meget farligt fedt der sidder inde mellem tarmene, i leveren og bugspytkirtlen samt omkring hjertet. Og hermed hvor meget skadelig inflammation man har i kroppen.

Betragt målebåndet som et sundhedstermometer. Derfor skal målingen foretages korrekt og på samme måde hver gang, så værdierne kan sammenlignes. Det gør du således:

  • Find med fingrene på begge sider furen mellem nederste ribben og hoftebenet. Der skal målebåndet placeres.
  • Pust ud.
  • Slap af i mavemusklerne. Ikke noget med at snyde og trække maven ind!
  • Mål dig omkring livet, og skriv tallet ned sammen med datoen.

Sponsoreret indhold